De Hindoestaans Surinaamse keuken

Gelegenheid Kokkin Diana Sewgolam  besloot na onze oproep de stoute schoenen aan te trekken. Zij bood haar kookkunsten en leiding over de Hindoestaans Surinaamse keuken aan.

Het menu volgt later want wij kunnen bijna niet kiezen uit al het lekkers. Kijk zelf maar eens naar onderstaande beelden:
(tekst gaat verder na de video!)

Om  voldoende voedsel te kunnen bereiden voor de bezoekers van de Imagine Multi Culti dag zijn er nog vrijwilligers nodig in Diana’s Surinaamse keuken. Wil je meehelpen? Vul dan onderaan dit bericht het contactformulier in aub.

Wat is de Surinaamse keuken?

De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking van Suriname afkomstig is uit nagenoeg alle werelddelen ; de Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Hindoestaanse (India), Afrikaanse, Javaanse (Indonesië), Chinese, Hollandse, Joodse, Portugese en Indiaanse.

Tekst gaat verder na de foto’s

Dit heeft ervoor gezorgd dat de Surinaamse keuken veel gerechten kent; de verschillende bevolkingsgroepen zijn vervolgens elkaars gerechten en ingrediënten gaan gebruiken en beïnvloeden (fusie) waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten ontstonden onder andere: roti, nasi goreng, bami, pom, snesi foroe, moksimeti, losi foroe. Uit deze vermenging van de culturen met de Surinaamse, is de unieke keuken ontstaan.

Madame-jeanettes en knoflook

Basisvoedsel zijn onder meer rijst, aardvruchten zoals tayer en cassave (Creools) en roti (Hindoestaans). Vaak staat er kip op het menu, in tal van variaties van het Chinese los foroe en het Hindoestaanse massala kip tot pom, een bijzonder populair feestgerecht van Creoolse afkomst. Ook zoutvlees en bakkeljauw worden veelvuldig gebruikt. Kousenband, okra en boulanger zijn voorbeelden van groenten in de keuken. Om gerechten een pittige smaak te geven worden verse pepers als madame-jeanette gebruikt.

Tekst gaat verder na de foto’s

Pom

Naast de ovenschotel pom wordt ook roti (vaak geserveerd met een vulling van massala kip, aardappel en groente) vaak gegeten bij feestelijke gelegenheden met veel gasten. Andere bekende gerechten zijn moksi-aleisi (gekookte rijst met zoutvlees, garnalen of droge/ warme vis en eventueel groente) en de oorspronkelijk Javaanse nasi goreng en bami goreng, die op het westelijk halfrond een eigen ontwikkeling hebben doorgemaakt

(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Surinaamse_keuken )

Kom jij mij helpen met koken? We gaan allemaal lekkere dingen klaarmaken. Vul snel het email formulier in!

Wil jij meewerken in de Hindoestaanse Surinaamse keuken? Vul dan snel onderstaand contactformulier in.

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

avatar
  Subscribe  
Abonneren op