Wat is cultuur en waarom dit delen?

Tijdens onze puzzel tocht bij het organiseren van de Imagine Multi Culti dag gaat het veel over cultuur. Cultuur is de manier van leven die een grote of kleine sociale groep mensen aan elkaar verbind. Nou dat is natuurlijk een hele mooie omschrijving want dat houdt eigenlijk in dat Cultuur dus voor iedereen anders zou kunnen zijn.

Op de een of andere manier wordt er heel verschillend gekeken naar cultuur en sommige dingen vallen erg op. Wanneer wij spreken over cultuur en Multi Culti dan denken heel veel mensen direct aan de Turkse of Marokkaanse gemeenschap. Inderdaad 2 groepen barstens vol met cultuur maar gelukkig zijn zij niet de enige.

Cultuur is waar we trots op zijn en waar we trots op zijn dat moeten wij delen.

Cultuur is bijna overal zichtbaar maar ook overal weer anders. In Griekenland zie je heel veel volksdansen maar in Nederland bijvoorbeeld veel minder. In India wassen mensen zichzelf en kinderen in een rivier maar in België vinden ze dat bijvoorbeeld weer vreemd. In Zwitserland jodelen ze er lustig op los terwijl ze in Duitsland weer meer houden van Smartlappen.

Cultuur zou eigenlijk moeten verbinden maar zorgt er tegelijkertijd weer voor dat er grote verschillen ontstaan. Verschillen in gebruiken, uitstraling, gedachten en gevoelens die maken dat wij soms mijlenver uit elkaar staan.  Er zijn ook veel overeenkomsten tussen verschillende culturen.  Vaak gaat cultuur over hoe mensen het leven vieren en voor elkaar onderling klaar willen staan. Cultuur staat vaak voor het delen van eten en het genieten van gastvrijheid.

Iedereen heeft wel iets van cultuur er is geen ontkomen meer aan!

Cultuur is dus best wel een dingetje wat ons hele leven beheerst zonder dat wij onszelf hier echt bewust van zijn. Cultuur moeten we delen omdat het iets is waar wij diep in ons hart trots op zijn. Cultuur is heel  groot maar eigenlijk ook geheel te nuanceren naar alleen mij.

Hoe leef ik, waar geniet ik van, waar word ik door geraakt, wat maakt mij trots en hoe sta ik tegenover anderen. Cultuur is dus bijna iets unieks omdat iedere mens verschillend is. Cultuur is wat ons persoonlijk mooi maakt omdat iedereen toch weer een beetje anders is. De verscheidenheid van culturen maakt een maatschappij.  De Maatschappij, dat zijn wij, dus zijn wij allen deel van een cultuur.

Laat een reactie achter met jouw visie op cultuur!!!

Wat is voor jou persoonlijk cultuur? Waarom deel jij jouw passie en inspiratie met anderen?  Hoe zou jij cultuur omschrijven? Waarom maakt cultuur ons juist zo mooi? Cultuur voor iedereen persoonlijk en toch ook weer anders. Wij vragen iedereen vriendelijk om hieronder in de reacties te vertellen over zijn/haar cultuur. Wat is het, waarom is het prachtig, hoe beleef je het en hoe kunnen wij het beleven?

Cultuur is wat ons verbind. Wij allemaal zouden daar veel meer van moeten genieten.  Wil je ook het leven vieren samen met andere mensen? Koop dan nu je tickets voor de Imagine Multi Culti dag.

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

avatar
  Subscribe  
Abonneren op